Ιστορικό Ίδρυσης, Σκοποί, Δραστηριότητες και Στόχοι Του Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» Αθηνών

(Με την ευκαιρία του Α’ Πανσερραϊκού Συνεδρίου Συλλόγων και Φορέων, στη Θεσσαλονίκη στις 17/18.3.2007)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ , ΣΚΟΠΟΙ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» ΑΘΗΝΩΝ

Η ίδρυση του Συλλόγου ΄΄ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ΄΄ στην Αθήνα με προσωρινή επιτροπή που την αποτελούσαν οι κ.κ.:Αριστείδης Δράγιος, Στέργιος Τσιάλας, Θωμάς Καλοκύρης, Γεώργιος Τραγάκης και Ιωάννης Ζωγράφος έγινε το 1971 το δε Καταστατικό εγκρίθηκε το 1972 και από τότε νομότυπα υπάρχει και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στον σύλλογο αυτό ανήκουν σαν μέλη όλοι όσοι κατάγονται από την Ομώνυμη Κοινότητα και διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής και απανταχού της γης (πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. Στέργιος Τσιάλας και Γ.Γ. Αριστείδης Δράγιος).

Σαν βασικοί σκοποί του Συλλόγου εκτός από την διατήρηση των Κοινοτικών και Πολιτιστικών Δεσμών με την γενέτειρα και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, είναι η με οποιοδήποτε τρόπο προβολή της ζωής και της δράσης του Εθνεγέρτου Μακεδόνα Ήρωα Εμμανουήλ παπά. 

Πράγματι στο χρονικό αυτό διάστημα, ο Σύλλογος έχει επιδείξει πλούσια δραστηριότητα και επιβλήθηκε όχι μόνο στην Κοινωνία των Αθηνών αλλά και στο Πανελλήνιο που χάρη στις ενέργειές του ακούστηκε μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας , αντικειμενικά η μεγάλη προσφορά και η θυσία του Εμμανουήλ Παπά και της οικογενείας του στο Έθνος. 

Στο ενεργητικό του Συλλόγου , εκτός από την συμπαράσταση και την δωρεά πολυελαίων στην Εκκλησία του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου του χωριού, και του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου , απονομής επαίνων και βραβείων στους αριστεύοντας μαθητάς, πραγματοποίηση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων, διαλέξεων κ.λπ. καταγράφονται:

1) Καθιέρωση μνημοσύνου σε μνήμη του Εμμανουήλ Παπά που θα γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά από την ημερομηνία του θανάτου του [5/12/1821] συγχρόνως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και την Κοινότητα Εμμανουήλ Παπά. [Ήδη έχουν καθιερωθεί και τελούνται συγχρόνως μνημόσυνα με κάθε επισημότητα και με συμμετοχή των αρχών στην γενέτειρα του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά στην Αθήνα, , ως και παρόμοιες τελετές στην μνήμη του διοργανώνονται στην Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική. 

2) To ανέβασμα του ιστορικού Θεατρικού Έργου του Σταύρου Κοταμανίδη «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» από μέλη του Συλλόγου στο Θέατρο ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ» στις 16/4/1973,

3) Η πραγματοποίηση ειδικής τελετής στις 9/5/1976 στο Θέατρο «ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 155 χρόνων από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 ως Αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων. Κατά την διάρκεια της τελετής προλόγισε ο Πρόεδρος κ.Αριστείδης Δράγιος και επακολούθησε α) ομιλία από τον ιστορικό συγγραφέα και δικηγόρο αείμνηστο Πέτρο Πέννα με θέμα «Η ζωή και η δράση του Εμμανουήλ Παπά» και β) συναυλία της μικτής χορωδίας και μαντολινάτας του Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Σερρών, πρόεδρος του οποίου ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Χατζηϊακώβου.

4) μετονομασία οδών στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε λοιπούς Δήμους της Ελλάδος, με το όνομα του Εμμανουήλ Παπά.

5) Tέλεση Μνημοσύνου και ειδικής τελετής στις 5/12/1977 παρουσία των μελών και επισήμων Αρχών και ομιλία του αειμνήστου οικονομολόγου Γεώργιου Τραγάκη.

6) Η προβολή από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως της ζωής και του έργου του Εμμανουήλ Παπά. Εδώ ξεχωρίζουν οι δύο εκπομπές, «Μορφές και Θέματα» της κ.Αλίκης Νικολαίδου που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων στις 25/3/1978 και στις 4/12/1978 και ήταν αφιερωμένες στην ζωή και στο έργο του Μακεδόνα Εθνικού Ήρωα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ.

7) Η τοποθέτηση της Προτομής του ΕΜMΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ μετά από 157 χρόνια στην καρδιά της Αθήνας στο Πεδίο του Άρεως, στο Πάνθεο των Ηρώων ανάμεσα στις προτομές των άλλων αγωνιστών του 1821, τ’ αποκαλυπτήρια της οποίας με κάθε επισημότητα έγιναν από τον τότε, συμπατριώτη μας Υφυπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως κ.Αχιλλέα Καραμανλή στις 12/11/1978. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που υλοποίησε έναν από τους βασικούς σκοπούς του στην μνήμη του Εμμανουήλ Παπά αποτελούσαν οι εξής: Πρόεδρος: Αριστείδης Αθανασίου Δράγιος, Αντιπρόεδρος: Θωμάς Καλοκύρης, Γενικός Γραμματέας: Ιωάννης Ζωγράφος, Ταμίας Θωμάς Σίσκος και μέλη: Πάνος Αρ.Οικονόμου, Γεώργιος Σ. Πάνος και Αλέκος Νικ.Οικονόμου.

8) Ο Σύλλογος το 1980 (επί Προεδρίας Αριστείδη Δράγιου) διέθεσε 500.000 δραχμές και αγόρασε 24 μουσικά όργανα για την δημιουργία Φιλαρμονικής Μουσικής της Κοινότητας).

Η παρουσία του συλλόγου έγινε αισθητή γενικά και σε άλλους τομείς με την δραστηριότητα που ανέπτυξαν τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια. Ύστερα μάλιστα από την δημιουργία και του ομωνύμου Συλλόγου «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» και στην Θεσσαλονίκη, οι δύο σύλλογοι χάραξαν κοινούς σκοπούς και επιδίωξαν την πραγματοποίησή τους σε συνεργασία με την κοινότητα Εμμανουήλ Παπά και με όλους τους παράγοντες του χωριού, συλλόγους, συνεταιρισμούς, που όσοι στόχοι δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, παραμένουν, όπως αναφέρονται παρακάτω:
Επιστέγασμα των πρώτων στόχων μας, ήταν η τοποθέτηση Αδριάντος του Εμμανουήλ Παπά στην Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση της οποίας έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου Θεσσαλονίκης το έτος 1989.

Περαιτέρω στις επιτυχίες του Συλλόγου «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» Αθηνών, καταγράφονται και οι εξής:

1. H εκτύπωση τηλεκάρτας με την μορφή του ‘Ηρωα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ και τις φωτογραφίες του ομωνύμου Δ.Δ. Εμμανουήλ Παπά, σε 350.000 (έγινε επί Προεδρίας του Συλλόγου, Αθανασίου Φάκα)

2. Η τοποθέτηση μικρής Προτομής του Εμμανουήλ Παπά σε Πλατεία του ομωνύμου Δήμου Δάφνης Αττικής (έγινε επί Προεδρίας του Συλλόγου, Γεωργίου Αναστασίου Πάνου)

3. Η τοποθέτηση Προτομής στο Πανέμορφο Νησί του Ν.Αιγαίου, στην ΥΔΡΑ, που φιλοξένησε τον ‘Ηρωά μας μέχρι το 1972, οπότε τα οστά του μεταφέρθηκαν στις Σέρρες. Τα αποκαλυπτήρια της Προτομής μέσα σε διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις, έγιναν στις 29/9/2000 επί Προεδρίας του Συλλόγου μας κ.Χρήστου Φωτίου Κούρτη και με την αμέριστη συμπαράσταση των Δημάρχων Εμμανουήλ Παπά κ.Ευαγγέλου Δεδούση και ‘Υδρας κ.Κώστα Αναστόπουλου, ως και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ.Γεωργίου Πάνου και λοιπών φορέων.

4. Η ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή του Συλλόγου, στην αγορά από τον Δήμο τριών (3) οικοπέδων (ιδιοκτησίας κληρονόμων Στεργίου Σιμίτα, κληρονόμων Γεωργίου Αθανασίου Λάμπου και Θωμά Πέτρου Κοτρώτσου) γύρω από την Εκκλησία και το Σχολαρχείο (σημερινό Μουσείο), για την δημιουργία ενιαίου Ιστορικού- Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου, στον χώρο του οποίου θα κατασκευαστεί και το Μαυσωλείο. [Η Διακομιδή των οστών από τις Σέρρες στην γενέτειρα του Ήρωα σε εκτέλεση σχετικής αποφάσεως του Δήμου Σερρών και τοποθέτηση των οστών εντός του Μαυσωλείου (ο Σύλλογος Αθηνών επέτυχε την έκδοση της απόφασης αυτής επί δημαρχίας κ.Ανδρέου πλην όμως μη διαμορφώσεως του μαυσωλείου, δεν κατέστη δυνατή η διακομιδή τους)].

5. Η ‘Ιδρυση Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης 1821 «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ», που στεγάζεται στο Παλαιό Σχολαρχείο στη γενέτειρα του ‘Ηρωα, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 7.12.2003.

6. Η αγορά των δικαιωμάτων επανέκδοσης του Βιβλίου «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΠΑΠΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ» του Συγγραφέα συμπατριώτη μας κ.Στέλιου Μπαμπάτση, για μια 10ετία και η παρουσίαση αυτού σε μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 12.1.2004.

7. Η ειδική συγκέντρωση 120 Επιστημόνων του χωριού μας που διαμένουν στην Αττική, σε μία δεξίωση-γεύμα 200 ατόμων, η δαπάνη της οποίας ήταν προσφορά του γνωστού μας Οικονομολόγου- Επιχειρηματία και συμπατριώτη μας κ.Γεωργίου Νάσιουτζικ, στο Κτήμα του, στις 17.1.2004 (τ’ανωτέρω με αριθμούς 4, 5 6 και 7 επιτεύγματα έγιναν επί Προεδρίας κ.Αριστείδη Δράγιου και κ.Στέργιου Τσιάλα)

Αταλάντευτοι παραμένουν οι στόχοι και λοιπές επιδιώξεις του Συλλόγου μας π ου είναι οι εξής:

1. ‘Ιδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα [προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία της από 15.6.2004] η οποία θα διαχειριστεί τα κονδύλια [από δωρεές ιδιωτών, επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, επιχορηγήσεις οργανισμών, Δημοσίου κ.α.], ενδεικτικά, για την συντήρηση Τέμπλου Δεσποτικού, Εκκλησιαστικού Μουσείου, Ανακαίνιση Κωδωνοστασίου κατασκευή Μαυσωλείου και λοιπών επιδιώξεων.

2. Δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου με επέκταση του ήδη υπάρχοντος Ιστορικού Μουσείου.

3. Κατασκευή Μαυσωλείου στο χώρο που πρόσφατα αγοράστηκε μπροστά στην Εκκλησία, όπου θα τοποθετηθούν τα οστά του Εμμανουήλ Παπά.

4. Συντήρηση οικίας Εμμανουήλ Παπά και ένταξή της, ως Ιστορικού Κτιρίου, στα αξιοθέατα του Χωριού.

5. Αδελφοποίηση Δ.Δ.Εμμανουήλ Παπά με σχετικούς ενδιαφερομένους Δήμους Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

6. Επανέκδοση του Βιβλίου του Συγγραφέα Αποστόλου Β.Βακαλόπουλου με τον τίτλο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ «ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ και διανομή αυτού στους επισκέπτες του Μουσείου και λοιπούς αναγνώστες.

7. Επανέκδοση του Βιβλίου «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ» του Συγγραφέα Στέλιου Μπαμπάτση, για διανομή αυτού στους επισκέπτες του Μουσείου, στους Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών, στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, Επιθεωρήσεις και λοιπές συναφείς Υπηρεσίες.

8. ‘Εκδοση φυλλαδίου που θα περιλαμβάνει συνοπτικά την ζωή και την δράση του Εμμανουήλ Παπά, που θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου, μαθητές κλπ]

9. Επανέκδοση του φυλλαδίου «Ιστορικό Μουσείο Επανάστασης 1821- Εμμανουήλ Παπάς»

10. Κατασκευή και κυκλοφορία αγαλματιδίου Προτομής Εμμανουήλ Παπά

11. Επανέκδοση τηλεκάρτας με τη μορφή του Εμμανουήλ Παπά

12. Κυκλοφορία γραμματοσήμου με την μορφή επίσης του Εμμανουήλ Παπά

13. Αγορά εκθεμάτων Ιστορικού Μουσείου και εξασφάλιση πόρων για συντήρηση και λειτουργία αυτού.

14. Μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση συντήρησης κειμηλίων και μνημείων λοιπών Ιερών Ναών, Γ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου, Ζωοδόχου Πηγής [Παναγίας], Αγ. Χριστοφόρου κλπ.

15. Οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον πολιτιστικό Συλλόγους Εμμανουήλ Παπά του Χωριού, Ποδοσφαιρικό Σύλλογο κλπ.

16. Ενίσχυση οικονομική για την συνέχιση της έκδοσης του Περιοδικού Εμμανουήλ Παπά, από τον ομώνυμο Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

17. Ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για την αντικειμενική καταχώρηση της Εθνικής προσφοράς του Εμμανουήλ Παπά στην Επανάσταση του 1821, στα βιβλία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.

18. Μέριμνα για του μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Εμμανουήλ Παπά.

19. Απονομή βραβείων και επαίνων στους αριστούχους μαθητές και φοιτητές.

20. Μέριμνα και βοήθεια για τη λειτουργία του Κατηχητικού Σχολείου στο Χωριό.

21. Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομίας των εθίμων του Χωριού.

22. Οργάνωση χώρων για ψυχαγωγία και ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών.

23. Ανάρτηση Πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

24. Ανάρτηση Πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

25. Ανάρτηση Πορτρέτου του Εμμανουήλ Παπά, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

ΣΗΜΕΡΑ, το κέντρο βάρους των προσπαθειών μας, με την στήριξη και της Νέας Δημοτική Αρχής, βρίσκεται στη σωστή διαμόρφωση του ιστορικού χώρου, γύρω από το Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου, όπου θα ανεγερθεί το Μαυσωλείο και θα μεταφερθούν σ’ αυτό τα οστά του Εμμανουήλ Παπά.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Δ.Δ. Εμμανουήλ Παπά, θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των ανωτέρω στόχων και επιδιώξεων που αποβλέπουν, να καταστήσουν το Ιστορικό και Παραδοσιακό μας Χωριό, πόλο έλξεως όλων των επισκεπτών, για να γνωρίσουν από κοντά την γενέτειρα του Μεγάλου Εθνεγέρτη της Επαναστάσεως του 1821 και Εθνικού μας ‘Ηρωα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ και να προβάλουν με κάθε μέσο, την Εθνική προσφορά αυτού και της οικογενείας του στον Βωμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ευελπιστούμε και είμαστε απολύτως βέβαιοι γι’ αυτό, πως η Εκκλησία, με τον διακεκριμένο Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ.Θεολόγο, η Πολιτεία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον Νομάρχη κ.Στέφανο Φωτιάδη, η Δημοτική Αρχή με τον Δήμαρχο κ.Βασίλειο Τσικέ, το Τοπικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ.Γιάννη Καρανάσιο, οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών μας, όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Σερρών και λοιπών φορέων και ακόμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού Σερρών που αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο του εθελοντισμού και είναι θεματοφύλακες της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Παράδοσης, θα είναι κοντά μας για την υλοποίηση των στόχων αυτών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΗΡΩΑ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ.
ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
[ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΑΛΑΣ]
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
[ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΡΑΓΙΟΣ]
τηλ.: 210 6392388 τηλ.: 210 3825914, 915

ΤΑ ΜΕΛΗ

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζωγράφος Ιωάννης του Δημ. -210 2618217
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χατζηελευθερίου Αθαν. του Νικ. -210 6832006
ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δανιήλ Δανιήλ του Γεωργίου -210 6251418
ΤΑΜΙΑΣ: Οικονόμου Αλέξανδρος του Νικ. -210 4971483
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Καλοκύρη Αντιγόνη του Αλεξ. -210 7655231
Μούργκος Στέργιος του Λεων. -210 6218246
Οικονόμου Κων/νος του Αριστ. -210 7640682